Tuin DIY – zelf een kapschuur maken • Stoere terrasoverkapping

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Maak deze stoere kapschuur helemaal zelf.

Het mooie van een kapschuur is dat deze een stoere uitstraling heeft, ruimtelijk aanvoelt vanwege de hoge nok en relatief eenvoudig te bouwen is. In dit stappenplan met tips leest u hoe u zelf jouw kapschuur kunt bouwen. Hierbij gaan we uit van een kapschuur (bedoelt als terrasoverkapping) van lariks douglas hout met de afmetingen van 4 meter breed en 2 meter diep.

Tuin DIY - zelf een kapschuur maken • stoere terrasoverkapping

Het mooie van een kapschuur is dat deze een stoere uitstraling heeft, ruimtelijk aanvoelt vanwege de hoge nok en relatief eenvoudig te bouwen is. In dit stappenplan

Stappenplan stoere kapschuur DIY – zelf maken

Deel deze pagina om het artikel te ontgrendelen en artikel verder te lezen!

 

[indeed-social-locker sm_list=’fb,’ sm_template=’ism_template_1′ sm_list_align=’horizontal’ sm_display_counts=’false’ sm_display_full_name=’true’ unlock_type=1 locker_template=6 sm_d_text=’

Dit artikel is vergrendeld

Deel deze pagina om het artikel te ontgrendelen en artikel verder te lezen

‘ ism_overlock=’default’ ]

Betonpoeren plaatsen voor de staanders

Staanders (Palen) monteren op de betonpoeren (indien gewenst vooraf al inkepen).

Dakbalken langs de staanders monteren (desgewenst inkepen, niet per ce nodig)

Dakbalken monteren om de ca 50 cm

Monteer de bakbalken aan de voorzijde dat je een minimale doorloophoogte van 220 cm houdt

Monteer schuine schoren in alle hoeken bij jouw staanders, dit zorgt voor stevigheid! Kies voor vellingdelen als dakbeschot, wel zo mooi.

Desgewenst een extra luchtlaag en daarna een laag underlayment plaatmateriaal aanbrengen, zo is de onderkant van jouw dak altijd vocht en schimmel vrij

Kies voor dakshingles, dakpanplaten of zelfs echte dakpannen als dakbedekking van jouw kapschuur

Maak jouw maatwerk kapschuur af met boeideel planken en een vloer van betontegels, vlonderplanken of keramische tegels.

Wil je niet zelf je eigen kapschuur op maat maken? Bekijk dan de Gadero kapschuur sets met kant en klare pakketten voorgezaagde kapschuren.

Stap 1 de ondergrond

  • Maak het oppervlakte vlak met zand waar de kapschuur moet komen. Wij gaan uit van een kapschuur met een dichte achterwand en 1 zijkant half dicht. Door een deel van de kapschuur open te laten, springt de middenstaander er mooi uit. De achterzijde voorzien wij van een 10cm dikte betonband in luxe antraciet kleur. Zo blijven jouw wanddelen straks goed beschermd tegen vocht.
  • Het uitmeten van een haakse constructie vormt een precies werkje, hetgeen al begint bij het plaatsen van de betonbanden. Gebruik desgewenst de stelling van Pythagorus, de korte zijde 3 meter, de achterzijde 4 meter, dan moet het schuine stuk 5 meter zijn om zeker te weten dat je een hoek van 90 graden hebt.
    Plaats de betonbanden waterpas in het zand, minimaal 10 cm laten uitsteken boven het ‘maaiveld’.

Stap 2 de positie van de staanders

  • Het mooiste is om jouw 15×15 cm staanders van jouw kapschuur op een antraciet betonpoer met verstelbaar plaatje te plaatsen. Naast 15×15 fijnbezaagde staanders kunt u ook 14,5×14,5 cm glad geschaafde staanders kiezen, deze zijn splintervrij en helemaal glad. Alleen bij kleine modellen van 2 bij 3 meter kapschuren kunt u 12×12 cm dikte overwegen, in andere gevallen adviseren we de dikkere variant, dit geeft jouw kapschuur overkapping meer uitstraling.
  • Plaats de betonpoer op een stoeptegel in de grond en vul deze aan met snelcement om zeker van een stevige fundering te zijn. Bij slappe grondsoorten ook onder de tegel beton storten. Eventueel met paaldrager plaatsen op een betonnen fundering of tegel (bij lichte kapschuren) is ook mogelijk (wel kans op zakken van de tegel), maar een stuk minder mooi en minder degelijk dan een stoere betonpoer die jouw kapschuur echt karakter geeft. Wij plaatsen in dit voorbeeld de betonpoer op 1,55 meter afstand van onze betonbanden. Het dak krijgt zo een helling van ruim 30 graden (=53%). Zorg dat de betonpoer (het betonnen gedeelte) op exact dezelfde hoogte zit als jouw betonbanden.

Stap 3 de constructie bouwen

  • Wij plaatsen met slagpluggen een 5×10 cm balk (eventueel 4,5×7 of 4,5×9 cm glad geschaafd ook mogelijk) op de betonband. Eerst voorzichtig voorboren met een kleine steenboor en steeds iets grotere boor. Voorzichtig de slagpluggen van bovenaf in de balk slaan. We kiezen voor de bezaagde 15×15 cm lariks douglas palen, deze ogen robuust en bieden ons voldoende ruimte om in te kepen. De bezaagde 15×15 cm lariks douglas palen zijn iets ruw en dat past bij de landelijke uitstraling van de kapschuur. Bovendien is bezaagd lariks douglas hout qua prijs aantrekkelijker dan de glad geschaafde variant. Uiteraard is het ook mogelijk van onze 14,5×4,5 cm glad geschaafde balken jouw dak te maken.
  • Zaag 3 palen op 180 cm hoogt, hiermee komt jouw achterwand op een hoogte van 195 cm (inclusief de hoogte van de betonband en de onderbalk). De 3 palen gaan we eerst aan 1 zijde inkepen zodat straks de 5×15 cm balk hier precies in past. Kies voor het inkepen de minst mooie zijde, deze komt immers niet in het zicht. Het inkepen kan eenvoudig met een scherpe handzaag. Teken 5 cm op de paalkop en dan 15 cm diep af met een potlood. Netjes en voorzichtig zagen. Doe dit voor 3 staanders. Plaats vervolgens de 3 staanders (2 in de hoek, 1 in het midden) op de onderbalk van 5×10 cm.
  • Zet de staanders op betonpoeren of bij kleine kapschuren zoals dit voorbeeld met 90-graden-hoek vast door te monteren op de 5×10 cm onderbalk. Zorg dat de inkepingen aan de achterzijde boven zitten en leg hierin de 5x15x400 cm balk. Schroef deze vast met Torx flenskopschroeven (het gemakkelijkst) of houtdraadbouten van minimaal 8 cm lengte. Zorg wel dat de palen waterpas staan, gebruik hiervoor onze handige hoekwaterpas.
  • Vervolgens maak je van 4,5 x 7,5 cm balken onder een hoek van 45 graden schuine schoren (langste zijde minimaal 50 cm) onder en boven in de hoeken van uw achterwand, eventueel ook mogelijk met de 5×10 cm balkformaat.

Schuine schoren maken jouw kapschuur echt stevig, onderschat dit niet.

(Bron : Met dank aan Gardero, wil je meer productinformatie over de kapschuur, neem dan contact op met Gardero)

[/indeed-social-locker]

 

Meer DIY zelf maken artikelen : DIY zelf je eigen Mancave maken • Alleen voor mannen!

DIY zelf maken | Maak je eigen mancave

DIY zelf maken | Maak je eigen mancave

 

Share.

Inline
Inline