Tuintips maand september 2017 • Iemand zal toch de tuin moeten doen!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tuintips maand september 2017

Wat is er in september te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor snoeien, bemesten en ander onderhoud van de tuin, het gazon en de vijver.

De tuin in september

Kortere dagen, zwoele temperaturen, hier en daar de eerste flinke regenbui: de nazomer is begonnen. Hoewel door ons soms betreurt, het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

Het gazon in september

De nazomer is het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon een opknapbeurt te geven. De zaden ontkiemen prima doordat de grond nog lekker opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er hoeft daardoor vanaf nu minder gemaaid worden.
Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer.

Onderhoud van de vijver in september

Houd deze maand de vijver goed bij. Let er op dat de waterlelie met zijn grote blad niet te veel van het wateroppervlak bedekt. De hard gegroeide planten van dit jaar kunnen uitgedund worden en kroos haal je weg met een schepnet.
Hoewel de buitentemperaturen vooral ‘s nachts behoorlijk kunnen dalen zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren.
Om vallend blad in de vijver te voorkomen kun je een fijnmazig plastic net over de vijver spannen. Dit doe je door een aantal stokken in de grond te steken en hier overheen het net te spannen. Een andere manier is het net met zware stenen strak over het water spannen.

Beplanting in september

Buxus in pot

Blijf op de rozen letten, deze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat je de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zolang mogelijk kunt verlengen.
Je kunt de nieuw aangekochte vaste planten in de bloemborders planten. De grond is nu nog warm waardoor de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.
Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Je moet wel goed opletten of ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de buxus in een royale pot met goede aarde en geef regelmatig extra voeding.

1 2

Share.

Inline
Inline